Este una dintre cele mai frecvente si studiate conditii ale copilariei.
Conditie neurobiologica datorata unor factori multipli si ale carei simptome sunt, de asemenea, dependente de mediul copilului.
Un nivel mai scazut de activitate in acele parti ale creierului care controleaza atentia si motricitatea este asociat cu ADHD-ul.
CAUZELE ADHD-ULUI
In ordinea frecventei sunt :
- Ereditatea este cea mai comuna cauza
- Expunerea fatului la substante toxice: tutun, alcool, droguri, plumb
- Prematuritatea creste riscul pentru ADHD
- Traumatismele sau alte afectiuni ale creierului
- Alte cauze vehiculate, cum ar fi alimentatia si in mod particular zaharul, hormonii, tulburarile aparatului auditiv implicat in echilibru, expunerea la TV, nu au putut fi suficient sustinute stiintific
- Factorii de mediu, desi nu sunt cauzali, au un rol foarte important in evolutia si severitatea simptomelor(expunerea la fumul de tigara, plumb sau anumite substante prezente in gospodarie(ex.detergenti, pesticide)
CUM SE MANIFESTA?
Semnele cardinale ale ADHD-ului sunt:
- Inatentia
- Impulsivitatea
- Hiperchinezia (Hiperactivitate)
CATE TIPURI EXISTA?
Exista 3 subtipuri:
- Predominant cu Deficit de Atentie
- Predominant cu Hiperchinezie/ Impulsivitate
- Combinat
CAT DE SEVER SE MANIFESTA?
Exista 3 grade de severitate:
- Usor
- Mediu
- Grav
Simptomele apar inaintea varstei de 12 ani, sunt prezente in cel putin 2 medii (ex acasa, la scoala, la serviciu, cu rude, prieteni sau alte activitati), interfera cu functionarea sociala, academica sau ocupationala si nu sunt datorate altor cauze (dupa DSM 5).
TRATAMENTUL poate fi:
Farmacologic
Actioneaza asupra neurotransmitatorilor, in principal dopamina, epinefrina si serotonina, substante responsabile de simptomatologie si care sunt in cantitati diferite la cei cu ADHD, fata de cei fara ADHD.
Non-farmacologic – consta in:
1. Psiho-educatie
Furnizarea de informatii pacientilor, familiei si profesorilor pentru a intelege si inlatura orice conceptii gresite in legatura cu ADHD-ul. Se realizeaza prin interviuri directe, prin furnizarea de brosuri, carti, materiale video, programe speciale elaborate de specialisti.
2. Terapie comportamentala
Interventii comportamentale: conduse de parinti, de profesor in clasa, terapie Cognitiv-Comportamentala directa asupra subiectului aplicata de specialisti, neurofeedback. In aceasta abordare se incadreaza si solutia revolutionara Play Attention, care porneste de la neurofeedback dar il devanseaza prin ingeniozitatea cu care copilul participa la joc folosind doar puterea minti. Astfel este atins, gradual, scopul de antrenament cognitiv complex(atentie, memorie de lucru, discriminarea stimulilor auditivi/vizuali) si de modulare comportamentala.
3. Psihoterapia (consilierea)
Poate ajuta pe cel cu ADHD sa invete cum sa-si controleze emotiile, frustrarile si cum sa-si creasca stima de sine. De asemenea poate fi de ajutor membrilor familiei, pentru mai buna intelegerea a copilului sau adultului cu ADHD.
4. Exercitiile fizice
Au un beneficiu cu totul special la cei cu ADHD. Explicatia consta in eliberarea unor substante chimice cerebrale -dopamina, norepinefrina, serotonina care sunt scazute in ADHD.
’’Exercitiile declanseaza sistemul atentiei, asa-numitele functii executive – secventializarea, memoria de lucru, prioritizarea, inhibarea si sustinerea atentiei’’( John J. Ratey autorul Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain)
5. Mindfullness
S-a demonstrat ca, dupa un antrenament de 8 saptamani, copiii au avut mai putine simptome iar parintii au fost mai putin stresati (sentimente obisnuite la cei care au un copil hiperchinetic cu deficit de atentie).
6. Terapia prin muzica
Creste nivelul de dopamina in creier. Acest neurotransmitator care este responsabil de reglarea atentiei, memoriei de lucru si motivatiei, exista intr-o cantitate scazuta la cei cu ADHD.
7. Dieta
Desi, rolul ei nu s-a dovedit stiintific suficient, este de preferat:
- O dieta echilibrata si respectarea orelor de masa
- Reducerea aportului de zahar rafinat
- Consumul de fibre(ex.fructe de padure, fibre)
- Evitarea colorantilor artificiali, aditivilor, conservantilor.
- Un mic dejun bogat in proteine creste puterea de concentrare.
- Ca o regula, copilul ar trebui sa consume 1/3 de proteine dimineata si 1/3 la pranz(din doza recomandata pe varsta).
- Consumul de alimente bogate in Fier, Magneziu, Zinc si Acizii grasi Omega 3.
- Dieta bogata in Acizii grasi Omega 3,6,9(ex. somon, pastrav, sardine, macrou, ansoa, hering) recomandati si sub forma de supliment alimentar.
8. Interventia asupra somnului
Majoritatea copiilor cu ADHD au probleme cu somnul. Cercetarile au aratat ca doar 1/2 h de extra somn, poate ameliora nelinistea si impulsivitatea.