“Copiii tai au nevoie cel mai mult sa-i iubesti pentru ceea ce sunt, nu sa-ti dedici tot timpul pentru a-i corecta”(Bill Ayers)
Comform cu ADHD Institute, prevalenta globala a ADHDului este de 3-7% la copii si adolescenti, cu o medie de 3,4% la adulti.
ADHD este o tulburare in care anumite substante din creier cum ar fi dopamina, noradrenalina, sunt intr-o cantitate scazuta determinand simptome specifice.
Cauza este predominant ereditara.
Simptomele ADHD ului se pot grupa in 3 subtipuri:
1-predominant cu Deficit de Atentie
2-predominant cu Hiperchinezie-Impulsivitate
3-Combinat
Cele mai cunoscute simptome legate de ADHD sunt hiperactivitatea, fataiala excesiva, inabilitatea de a sta locului si in general, aspectul perturbator al comportamentului, atat in clasa cat si in familie, la locul de joaca, etc.
Acest comportament este mult mai specific baietilor.
Fetele, prezinta frecvent simptome mai subtile, mai dificil de depistat dar la fel de importante din punct de vedere al consecintelor.
Cand se gandesc la ADHD, multi oameni isi imagineaza un copil care nu poate sta intr-un loc si actioneaza in mod impulsiv, trantind raspunsurile in clasa sau intrerupand conversatiile.
Dar multe fete pot sta linistite, parand visatoare si luptandu-se sa termine o sarcina sau sa-si organizeze viata.
Aceste simptome discrete fac tulburarea adesea greu de recunoscut si multe fete nu sunt diagnosticate uneori, chiar si pana la varsta de adult.
Comform clasificarii ADHD-ului, fetele se incadreaza cel mai frecvent, la tipul predominant cu Deficit de Atentie.
Chiar si in cazurile, mai rare, cand manifesta Hiperactivitate-Impusivitate, comportamentul este diferit fata de baieti.
Pentru un diagnostic de acuratete trebuie excluse anumite afectiuni cum ar fi: diabetul, anemia, tulburarile glandei tiroide, tulburarile ale somnului, insuficiente de Zinc si Magneziu, probleme vizuale, diminuari ale auzului.
Simptomele Adhd-ului la fete
ATENTIA
- Pentru multe fete cu ADHD, este foarte dificil sa-si mentina Atentia pe o sarcina.
- Ele pot fi ușor distrase de evenimente exterioare sau furate de o lume interioară.
- O masina zarita pe fereastra ii atrage atentia mai mult decat anuntul profesorului in legatura cu data viitoarei testari. De aceea sunt frecvent percepute ca “visatoare”, pierdute intr-o lume proprie.
- Se plictisesc cu ușurință, mutand focusul de la o activitate la alta.
- Proceseaza cu intarziere informatiile si indicatiile dand impresia ca nu aude.
- Fac frecvent greseli din neatentie.
- Adesea intarzie si au dificultati in a-si organiza timpul.
- Par lipsite de motivație și de dorința de a încerca.
- Par timide, retrase si plang cu usurinta.
- Pot avea probleme de socializare. Datorita unei procesari mai lente, in schimburile verbale rapide dintre colegi, pot pierde indicii subtile si glume. Dorinta de a fi acceptate, le face sa lupte sa se comformeze dar adesea se simt izolate si neintelese.
- Au dificultati atat cu initierea cat si cu finalizarea sarcinilor.
- Sunt dezorganizate, dezordonate, uituce.
- In timp ce baietii adesea externalizeaza reprosurile, fetele internalizeaza rusinea de a se simti diferit.
- Ele dezvolta strategii de adaptare mai bune decat baietii si in consecinta, parintii, profesorii, pediatrii, nu sesizeaza simptomele.
- Problemele lor sunt privite mai mult ca trasaturi de personalitate decat ca apartinand ADHD-ului.
- Vor fi adesea criticate fiind considerate lenese, indolente, absente. Aceste critici vor accentua sentimentele de insecuritate și lipsa a controlului.
Pentru a compensa, o fata cu ADHD poate sa se Hiperfocuseze pe ceva care ii place foarte mult sau la care se descurca foarte bine.
Acest Hiperfocus este o strategie de adaptare, pentru a se sustrage unor lucruri plictisitoare.
Nu toate simptomele descrise mai sus se intalnesc la toate fetele cu ADHD asa cum, nici prezenta unora dintre ele, nu inseamna neaparat, ADHD.
Diagnosticul de certitudine il poate oferi specialistul.
HIPERACTIVITATEA
Daca o fata este hiperactiva ea poate fi descrisa ca “un baietoi” deoarece, este interesata doar de activitatile fizice si are mai putin preocupari “tipice” pentru fetele de varsta ei.
Ea poate fi, pe de alta parte, in miscare, in moduri mai putin evidente, cum ar fi mazgalitul, invartitul parului, rosul unghiilor.
IMPULSIVITATEA si hipersensibilitatea
O fata cu impulsivitate este vorbareata si impulsiva verbal, ii intrerupe pe ceilalti sau schimba subiectul de mai multe ori in timpul unei conversatii.
Poate ”tranti” cuvinte fara sa se gandeasca la impactul asupra celorlalti.
Unele fete sunt descrise ca extrem de emotionale sau iritabile.
CUM AFECTEAZĂ PUBERTATEA SI ADOLESCENTA ADHD-ul la fete?
Cercetarile au aratat ca ADHD la fete este mai usor de recunoscut odata cu debutul pubertatii, cand afluxul de hormoni incepe sa provoace schimbari in comportament.
Creșterea nivelurilor hormonale poate duce la schimbări mai vizibile de dispoziție, impulsivitate, accentuarea problemelor de concentrare.
Copiii cu ADHD , atat baietii cat si fetele, tind sa ramana in urma colegilor din punct de vedere emotional.
Multe fete devin mai reactive emoțional, hiperiritabile, anxioase.
Pot apare probleme de somn, accentuarea distractibilitatii, a dezorganizarii si senzatia ca este coplesita de provocarile care apar odata cu cresterea varstei. Toate acestea pot conduce la scaderea increderii in sine, internalizarea gandurilor negative, tristete sau chiar depresie.
De asemenea, fluctuațiile ciclului menstrual accentuează simptomele ADHD-ului și apar frecvent simptome ale sindromului premenstrual.
Când sunt substimulate devin letargice, nemotivate și se plang de plictiseala.
Cautand o suprastimulare, multe fete impulsive, recurg la un exces alimentar, cafea, tutun, droguri, sex sau alte activitati riscante.
Ce afectiuni se coreleaza mai frecvent cu ADHD-ul la fete?
In școala primara, multe fete cu ADHD se pot simti capabile de a gestiona simptomele.
Odata cu creșterea dificultatilor impuse de clasele mai mari, eforturile de a face fata solicitarilor devin epuizante.
Fetele pot fi mai susceptibile de a se învinovăți pentru simptomele lor, etichetandu-se ca incapabile. Desi pot obtine nota maxima la o lucrare, deoarece efortul depus este foarte mare, ele se considera mai putin capabile decat ceilalti.
Aceste prelucrari cresc riscul pentru Depresie, Anxietate,Tulburări alimentare.
S-a constatat că fetele care prezinta tipul combinat de ADHD (atat simptome de neAtenție cat și de Hiperactivitate-Impulsivitate) au un risc crescut de sinucidere și auto-vătămare.
Relationarea si integrarea sociala sunt dificile. Comportamentul lor este gresit interpretat si ele interpreteaza gresit comportamentul colegilor.
Cei cu ADHD- tipul cu predominant deficit de Atentie, au o rata mare de asociere cu Tulburarile de invatare (citit, scris, calcul matematic) in prezenta unui QI(indice de inteligenta) normal sau chiar peste medie.
O alta asociere importanta este cea cu Tulburarea de Opozitie.
Nu sunt de neglijat nici diversele Abuzuri(ex. alimentare).