De ce este creierul meu atat de zgomotos?

Va propun in cele ce urmeaza un articol scris de Peter Freer, creatorul Play Attention.

Sunt adesea intrebat de ce au loc “discutii” in creier non-stop? Aceste discutii intrerup somnul. Un creier in care au loc discutii nu este capabil sa fie atent. Aceste discutii sub forma de palavrageala pot genera anxietate. Este o problema care afecteaza orice fiinta de pe planeta.

Daca am intelege dezvoltarea creierului s-ar putea sa ne ajute sa intelegem de ce exista zgomot in creier. Sunt totusi precaut caci daca aflam cauza nu inseamna ca am gasit solutia.

Creierul este facut din miliarde de neuroni sau celule specializate care formeaza retele care comunica intre ele permitandu-ne sa indeplinim sarcinle cele mai banale. Ne nastem cu aproape toti neuronii pe care ii vom avea. Ritmul de crestere al creierului este accelerat dupa crestere: creierul  unui copil se dubleaza in primul an de viata, iar pana la trei ani va ajunge la 80% din volumul unui creier adult. Intamplator, copiii invata sa minta la 3-4 ani. In perioada de crestere amintirile sunt neclare pana la varsta de 6 ani deoarece creierul trece printr-o stare asemanatoare starii de visare cu ochii deschisi. Aceasta stare ar putea explica capaciatatea creierului de a invata la aceasta varsta mai repede decat la orice alta varsta. Cu toate acestea creierul nu este capabil sa actioneze cu discernamant in multe situatii. Un copil de 3 sau 4 ani alearga in mijlocul strazii fara sa aiba grija la trafic. Acest comportament temerar este rezultatul functionarii creierului sau mai exact a lipsei lui de functionare.

Cortexul prefrontal si celelalte cortexuri (cortexul orbitofrontal, cortexul prefrontal dorsolateral, cortexul cingular anterior) precum si alte structuri cerebrale au un rol major in functiile executive precum inhibitia comportamentala, gasirea unor solutii in cazuri problematice, planificarea, controlul impulsurilor, crearea conceptelor, gandirea abstracta, creativitatea si alte functii. Dezvoltarea functiilor executive este un proces progresiv pana in jurul varstei de 25 de ani.

In acest context se poate vorbi de “zgomotul din creier”: pe masura ce cortexurile se maturizeaza si se dezvolta au loc mai multe discutii in creierul nostru. De exempu cand un copil de 5 ani invata sa schieze, isi pune schiurile si o porneste pe pista de schi. Copilul mai poate cadea, dar pare neinfricat si invata repede sa schieze. Altfel stau lucrurile cu o persoana de 35 de ani. Respectiva persoana trece printr-un conflict interior cand au loc discutii intre diversele cortexuri. Se aud intrebari precum: se uita cineva? Constiinta de sine se activeaza. Alte intrebari se adauga imediat: Cum sa-mi tin genunchii? Sper ca nu ma voi accidenta. Gandirea abstracta se pune in functiune. In final, unei persoane de 35 de ani ii ia mult mai mult timp sa invete sa schieze. Acest lucru, probabil, il datoram diverselor cortexuri care au evoluat de-a lungul a mii si mii de ani. 

Functiile executive joaca un rol extrem de important in viata noastra. Un exemplu in acest sens ar fi, cat de greu invatam o a doua limba straina, in comparatie cu un copil de 4 ani.

Care este starea creierului meu cand ma concentrez perfect? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi unul din cele mai importante si semnificative lucruri pe care le puteti intreprinde atunci cand stati linistit.

 

Sursa: playattention.com

Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Copilul tau are deficit de atentie si/sau hiperchinetism?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "vreau testul" si vei primi ACCES IMEDIAT la test.
TEST GRATUIT

Lasa un comentariu

Required fields are marked*