Jocurile Video Si Tehnologia Digitala la copii! Particularitati La Cei Cu Adhd!

“Putem fugi dar nu ne putem ascunde de tehnologia digitala”(Jodi Gold)……as adauga: nici nu ne dorim acest lucru!

Traim intr-o perioada in care tehnologiile de varf ocupa un loc important in viata noastra!

In tari occidentale avansate, exista scoli care sunt considerate de top, cu cat procesul de invatare se desfasoara intr-un mediu cat mai digitalizat.

The Digital Schools Award este premiul acordat unor scoli si profesori care aplica tehnologia digitala ca parte a programei de invatamant.

Cercetari stiintifice dintre cele mai serioase concluzioneaza asupra beneficiilor( cognitiv, motivational, emotional, social) folosirii tehnologiei digitale si aduc in discutie rolul acestora in procesul educativ dar si potentialul curativ.

Tehnologia digitala este folosita in diverse afeciuni medicale sau chirurgicale. Un exemplu ar fi succesul incontestabil pe care il are Re-Mission, un joc video, din categoria “jocurilor serioase”, cu rezultate exceptionale la copiii afectati de cancer.

De asemeni, nu putem ignora rolul Realitatii Virtuale(VR) in managementul durerii, terapia fizica, tratarea fobiilor, reabilitarea cognitiva, dar si rezultatele promitatoare ale unor jocuri destinate copiilor cu ADHD.

De ce se vorbeste atunci, despre pericolele la care sunt supusi copiii nostri cand folosesc noile tehnologii?

Pentru ca, Tehnologia Digitala folosita necorespunzator si in exces poate fi daunatoare!

Exista studii care dovedesc atat efectul benefic al jocurilor video cat si potentialul de a produce addictie.

Despre regimul de joaca al copilului

Daca ar fi sa vorbim despre regimul alimentar al unui copil am putea spune ca acesta trebuie sa aiba un continut valoros, echilibrat de nutrienti si intr-o cantitate corespunzatoare cu etapa de dezvoltare.

Aceeasi regula se poate aplica si regimului de joaca al copilului.

In legatura cu programul de joc al copilului exista un termen  care merita atentia  parintilor.

Se numeste regimul de joaca echilibrat(play diet)  prin analogie cu dieta sau regimul alimentar si este ilustrat  foarte bine de cei de la LW4K.

Jocurile Digitale( Digital Play) sunt jocurile video, websiteurile, telefonul, diversele aplicatii, etc

 

Jocul social(Social Play) implica prietenii, fratii, parintii, colegii, etc. Aceste jocuri dezvolta empatia, comunicarea, flexibilitatea.

Jocul activ( Active Play) presupune miscarea. Cercetatorii au descoperit ca exercitiile aerobice, spre exemplu, imbunatatesc conditia fizica, atentia , starea de bine dar si comportamentul.

 

 

 

Jocul creativ( Creative Play) implica inovatie, imaginatie, explorare. Arta vizuala, muzica si alte forme de expresie creativa relaxeaza, ajuta la exprimarea personalitatii, infrumuseteaza viata.

Jocul liber( Free Play) este pur si simplu, jocul de dragul jocului, fara reguli predeterminate, spontan.

Aceasta  este  schema  unei balante  favorabile copilului.

Prin implicarea intr-un EXCES de jocuri digitale aceasta balanta se dezechilibreaza!

Dar care sunt consecintele expunerii necorespunzatoare la tehnologiile digitale?

Excesul mediei digitale si al jocurilor video au o influenta negativa asupra:

Aspectelor fizice-se asociaza cu obezitatea, prin limitarea timpului alocat exercitiului fizic, prin consumarea unor snacksuri si bauturi nesanatoase in mod automat, prin expunerea la reclame cu continut alimentar discutabil. Determina uscaciunea si iritarea ochiilor, dureri de cap, oboseala, disconfort si chiar deformari ale coloanei vertebrale.

Somnului-prin scaderea duratei si calitatii. Copiii au nevoie de somn. Somnul reface sinapsele neuronale și procesele cognitive; secretia hormonului de creștere se intensifica in somn. Lumina puternica a ecranelor digitale(lumina albastra) inhiba melatonina, hormonul care se secreta la intuneric si care favorizeaza somnul. Continutul, daca este violent sau stimulant emotional, inpiedica instalarea somnului si ii scade calitatea.

Dezvoltarii sociale si emotionale-prin potentialul de dependenta, stress cronic(expunerea la situatii limita, traite intens de copil conduce la secretia excesiva de hormoni de stress), izolare. De asemeni, prea mult ”ecran” poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii limbajului. Copilul are nevoie de interactiuni sociale reale pentru a-si exersa abilitatea de a conversa, de a mentine contactul vizual, de a intelege limbajul corpului.

-Comportamentului-violent in cazul excesului de continut agresiv.

 Pentru stilul parental exista termeni ca: “tiranic”, “autoritar”, “permisiv” si “neimplicat”.

”Parintii autoritari se plasează in cea mai buna poziție pentru a ghida copilul in lumea virtuala. Autoritatea inseamna echilibrul dintre Caldura parentala(receptivitatea) și Controlul parental.

Parintele autoritar include copilul in conceperea unui plan de familie legat de folosirea tehnologiei, ii permite jocul video doar dupa ce tema este terminata, verifica discret activitatea de pe retelele de socializare.

Regulile trebuie sa fie flexibile si individualizate in legatura cu utilizarea tehnologiei si foarte importante sunt obiceiurile parintilor in consumul mediei. Acestea sunt intotdeauna preluate de copii!

Ajutati copilul sa abordeze cu placere si alte activitati recreative!

Este esential sa fiti informat in legatura cu potentialul periculos al expunerii neadecvate la tehnologia digitala.

Este important sa recunoasteti semnele consumului exagerat si nepotrivit, cum ar fi: izolarea, inapetenta, dereglari ale somnului, rezultate scolare slabe, etc.

Luati in calcul personalitatea copilului si descoperiti ce anume il motiveaza: aventura, fantezia, provocarile emotionale, retragerea, reusita, apoi gasiti moduri de a-i implini aceste asteptari, in lumea reala!

Paintballul sau alte sporturi asemanatoare, frecventarea unui cerc de teatru, insuflarea pasiunii pentru colectionare, crearea de fotografii sau filme digitale, sunt doar cateva idei pentru a le trezi interesul.

Cheia interventiei este doar motivatia copilului!

In plus, incearcati sa va implicati in activitatile digitale ale copilului atunci cand este mic!

Recomandari pentru limitarea expunerii la media digitala

( adaptat dupa AAP*, AAPCA**)

Intr-o lume in care copii sunt ”crescuti digital” este important sa-i ajutati sa invete folosirea conceptelor digitale, intr-un mod sanatos. Parintii joaca un rol important in predarea acestor abilitati.

-Limitati media digitala pentru cei mai tineri membrii ai familiei!

-Evitati media digitala pentru copiii mai mici de 18 luni cu exceptia video-chat-ului cu un parinte/bunic aflat la distanta.

-Intre 18-24 luni daca doriti sa introduceti media digitala, alegeti un program de foarte buna calitate si urmariti-l impreuna, pentru a ajuta copilul sa inteleaga ceea ce vede.

-Limitati folosirea ecranului la copiii intre 2-5 ani, la 1 h/zi pentru un program de cea mai inalta calitate. Parintii ar trebui sa fie alaturi de copil si dupa vizionare, sa incerce sa aplice informatiile obtinute in realitatea inconjuratoare.

Evitati jocurile video in aceasta etapa.

-Copii de 6 ani si peste, ar trebui sa aiba limite consistente in legatura cu timpul petrecut cu media digitala si tipul de media folosit.

-Faceti planul familiei dvoastra in legatura cu folosirea mediei digitale!

Daca este folosita in mod intelept si corespunzator, media digitala va poate inbunatati viata. Dar utilizata nepotrivit si abuziv, aceasta poate rapi copilului multe alte activitati cum ar fi: interactiunea fata-in-fata, timpul petrecut cu familia, jocul in aer liber, exercitiile fizice, somnul, etc. Stabiliti regula ferma de a nu juca jocuri video inainte de efectuarea temelor si a sarcinilor de indeplinit sau inainte de culcare. Stabiliti reguli clare in legatura cu tipul de continut si timpul de joaca, atat in interior cat si in afara casei.

Un instrument foarte util si personalizat de concepere a unui plan este: HealthyChildren.org/MediaUsePlan.

-Aceelasi ghid de parenting se aplica atat in viata reala cat si in cea virtuala!

Stabiliti limite! Faceti cunostiinta cu prietenii copilului atat in mediu online cat si in realitate! Aflati ce platforme, softuri si aplicatii foloseste copilul dvoastra, ce siteuri viziteaza si ce face in general, online!

Uitati-va, jucati-va si angajati-va impreuna cu copilul dvoastra atunci cand foloseste media digitala. Jucati un joc video  cu copiii dvoastra, urmariti un spectacol impreuna. Nu doar monitorizati online copilul dar si interactionati cu el!

Copii foarte mici invata mult mai bine intr-o astfel de interactiune. Timpul discutiilor este foarte important pentru dezvoltarea limbajului.

-Faceti din timpul de joaca(vezi play diet) o prioritate zilnica si in special pentru copiii mai mici!

-Timpul petrecut in fata ecranelor nu ar trebui sa fie niciodata singurul timp de joaca!

-Fiti un model bun!

Deoarece copiii imita cu usurinta, limitati-va timpul dvoastra de media. Va fi mult mai benefic sa interactionati cu ei si in alt mod decat cel petrecut in fata ecranului.

-Valorificati timpul petrecut impreuna!

-Folositi valorile comunicarii directe!

-Creati o zona libera de tehnologia digitala!

Nu folositi aparatura digitala in dormitorul copilului sau in locul in care se serveste masa!

Opriti TVul  cand nu il  urmariti deoarece acest fundal va perturba interactiunea directa cu copilul.

Mentineti rutina familiala a meselor si a altor adunari familiale si sociale.

Aceste masuri incurajeaza mai mult timp petrecut cu familia, obiceiuri mai sanatoase de a lua masa si un somn mai bun.

-Permiteti  joaca doar in anumite zone, comune ale casei!

-Nu folositi tehnologia ca pe un ”impaciuitor emotional”!

Media digitala poate fi foarte eficienta pentru a-l calma pe copil dar acest lucru nu trebuie sa fie singurul mod de a invata copilul sa stea linistit. Copilul are nevoie sa-si identifice emotiile puternice, sa invete cum sa-si alunge plictiseala si cum sa gaseasca alte metode de canalizare a emotiilor.

-Aplicatiile pentru copii!

Mai mult de 80,000 de aplicatii sunt etichetate ca educationale dar putine studii au demonstrat calitatea lor reala.

Folositi www.commonsensemedia.org care va ofera informatii despre continutul oricarei aplicatii, joc sau program si cat de potrivite sunt pentru varsta copilului.

Astfel puteti face cea mai buna alegere pentru copilul dvoastra.

Exista jocuri care încurajează:

Activitățile fizice: ex Dance Dance Revolution, Wii Sports, FIFA..

Dezvoltarea cognitivăinvatarea alfabetului prin programe ca Play School, Sesam Street sau Teach Your Monster to Read, invatarea numerelor cu programe ca Play School, Sesam Street, dezvoltarea abilitatilor sociale cu aplicatii ca Toca’s Tea Party sau siteuri ca ABC  for Kids.

Creativitatea: ex. Minecraft sau aplicatii pentru invatarea unui instrument muzical..

Abilitati de Autocontrol: ex. Batman, Legend of Zelda..

 Dar NU jocuri violente, conținuturi inadecvate: cruzime asupra animalelor si oamenilor, consum de droguri si alcool, comportament criminal, lipsa de respect fata de autoritate si lege, discriminari rasiale, sexuale, limbaj vulgar, obscen.

-Este ok pentru adolescenti sa fie online!

Relatiile online sunt parte a dezvoltarii tipice a adolescentului. Social Media poate sustine adolescentii pentru a descoperi mai multe despre ei si despre locul lor in  lumea. Doar asigurati-va ca adolescentul dvoastra  are un comportament adecvat atat in lumea reala cat si in cea online.

Avertizati copiii in legatura cu inportanta aspectului privat(dezvaluirea de informatii personale) si despre potentialul periculos al interactiunii pe internet. Ei trebuie sa stie ca exista persoane rau intentionate care folosesc frecvent retelele de socializare, chaturile, e-mailul, jocurile online, pentru a contacta copilul.

-Copiii pot face greseli cand utilizeaza media digitala!

Incercati sa abordati erorile cu empatie si sa transformati o greseala, intr-o lectie utila.

Jocurile video si copii cu ADHD

Internetul, jocurile pe computer, Facebook-ul, Twiter-ul, smartphone-ul sunt cateva dintre modurile digitale pe care le utilizam pentru amuzament si pentru a ne conecta cu ceilalti. Niciunul dintre acestea nu sunt in mod inerent negative dar pentru unele persoane, cum ar fi cei cu ADHD, aceste activitati pot crea cu usurinta dependenta.

Cei cu ADHD sunt mai predispusi la adictii; Ei sunt in mod particular susceptibili  la consumul excesiv de jocuri video!

”De ce copilul meu este nelinistit in majoritatea timpului iar in fata unui  joc video, sta foarte concentrat, ore in sir?”

Desi se incadreaza in toate criteriile pentru ADHD, atunci cand este implicat intr-un joc video pare sa nu aiba deficit de atentie, dimpotriva, devine Hiperfocusat.

Observand aceasta combinatie de comportamente, parintii se intreaba daca jocurile video:

– provoaca ADHD?

– agraveaza ADHD?

– sau de fapt, copilul nu are ADHD?

Nu exista dovezi ca TV sau jocurile video ar fi cauza ADHD-ului dar este evident ca abuzul, poate sa accentueze simptomele acestuia.

Copiii cu ADHD se plictisesc repede si  isi pierd cu usurinta concentrarea intr-o activitate monotona.

Spectacolele TV si in special jocurile video, cu ritmul lor super rapid sunt o atractie speciala pentru acestia.

HIPER FOCUSAREA

Hiper Focusarea apare in timpul jocurilor video deoarece, prin imaginile care se succed cu viteza, copilul este atras permanent iar reusita jocului este o recompensa imediata.

Copiii cu ADHD considera  jocurile video mai captivante decat media celorlalti copii!!

Dau jocurile video dependenta la copiii cu ADHD?

’’In sensul in care orice placere poate crea o dependenta, orice lucru care te face sa te simti bine, poate da dependenta’’( Dr.R.J. Steingard).

Jocurile video se supun aceelorasi reguli, prin eliberarea de dopamina, o substanta  din structurile cerebrale,  asociata senzatiei de placere.

ADHD-ul a fost corelat cu un deficit de dopamina in structurile cerebrale.

„Este posibil ca acei copii care au simptomele cele mai severe de ADHD, sa fie si cei mai atrasi spre jocurile video” – Dr. R.J.Steingard.

Statisticile din 2017 estimeaza o dependenta de internet de 25%, procent mult mai mare decat cel din populatia generala.

Durata mare de expunere si continutul violent sau inadecvat varstei sunt daunatoare  oricarui  copil, indiferent daca are sau nu ADHD  iar parintii ar trebui  sa se asigure ca exista un echilibru intre consumul tehnologiei digitale si socializarea directa , jocul activ, jocul creativ si jocul liber(play diet).

Motive in plus, pentru stabilirea limitelor de timp petrecut in fata ecranelor digitale, la copiii cu ADHD

-vulnerabilitate mai mare la jocuri si filme violente

-accentuarea impulsivitati si implicit expunerea la pericole: sexting, dezvaluiri excesive cu caracter personal, etc.

-risc crecut de dependenta

–  rutina este cheia la copiii cu ADHD. Copiii au nevoie de reguli pentru a se simti in siguranta. Parintele trebuie sa stabileasca limite si un mediu structurat, predictibil, in toate aspectele vietii copilului.

Limitele ajuta la reintarirea rutinei zilnice.

Rutina ajuta pe oricine sa-si mentina sarcina si sa pastreze echilibrul dar ea are o importanta si mai mare pentru copiii care invata sa-si controleze ADHD-ul. Dupa ce timpul alocat jocului video s-a incheiat el poate trece la alte aspecte ale rutinei zilnice.

-limitele ii invata responsabilitatea; stabilind limite ii determini sa-si tina evidenta propriului program, sa fie responsabili pentru timpul si actiunile lor.

Copiii cu ADHD au nevoie in mod special de un mediu structurat si o rutina deoarece acestia au dificultati mai mari de a se organiza, de a ramane pe o sarcina sau de a trece de la o sarcina la alta!

Cu siguranta veti intampina o opozitie mai puternica in stabilirea limitelor la copii cu ADHD.

Cum procedam?

Toate recomandarile descrise mai sus sunt perfect valabile si pentru cei cu ADHD.

In plus:

-incurajati exercitiile fizice zilnice; un mod eficient ar fi sa stabiliti ca la 30 min de expunere la jocurile video, sa practice o activitate fizica de 15-30 min.

-stabiliti programul de joc si limitele cu mult inainte de inceperea jocului. Daca veti incerca sa stabiliti limite in mijlocul unui joc preferat, cu siguranta, nu va functiona. Regulile stabilite impreuna trebuie sa fie foarte clare: cate ore pe zi, ce medii de comunicare sunt permise, ce site-uri sunt total excluse, ce informatii pot fi distribuite online, ce trebuie sa faca daca apare ceva care il sperie in mediu online, ce se intampla daca nu respecta regulile.

-folositi un cronometru simplu, clasic(care nu este inclus in telefon sau computer) si  avertizati-l de mai multe ori inainte de epuizarea timpului si trecerea la urmatoarea activitate din programul prestabilit.

-descurajati jucatul inainte de culcare daca observati ca acesta ii creste hiperactivitatea.

Stabiliti limite in functie de personalitatea copilului. Daca copilul agreeaza Jocurile Video cu o valoare educationala scazuta sau joaca pentru a scapa de responsabilitati atunci ar trebui o limitare si mai mare. Dar daca, prefera jocurile creative, cele cele incurajeaza miscarea, rezolvarea problemelor, etc, atunci ii puteti oferi mai mult timp. Pe de alta parte daca se achita complet de responsabilitati, atunci il puteti rasplati cu un mic supliment de timp. Tot ce conteaza este sa fiti flexibili, sa observati ce jocuri il ajuta si care ii dauneaza, cat de responsabil este. Implicati-va in timpul de joaca al copilului-jucati impreuna!

Daca toate incercarile dvoastra de a preveni abuzul, se termina intr-o lupta, luati in considerare folosirea unei aplicatii pentru stabilirea limitelor.
Succesul dvoastra in stabilirea limitelor presupune rabdare, testare si uneori eroare. Nu toate strategiile descrise mai sus functioneaza in orice familie iar unele dintre ele va pot lua mai mult timp decat altele.

Cu rabdare si incercand diverse optiuni, veti fi capabil sa gasiti moduri de a seta limite care functioneaza pentru dvoastra.

*AAP-Academia Americana de Pediatrie

**AACAP-Academia Americana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului


Lasa un comentariu

Required fields are marked*